Splitt-Pong

A Splitt-Pong egy új sportág, a pingpong egy kültéri változata. A 2 asztaltérfél egymástól távolabb van. A szabadban, kertben, homokban vagy alacsony vízben pl. Balatonban is játszható.

Információ: www.splitt-pong.hu
eMail: info@splitt-pong.hu
Facebook: www.facebook.com/splittpong
Telefon: +36 70 289 5619

JÁTÉKKELLÉKEK

Asztal

Az asztal 2 elkülönült részből áll, melyeket háló választ el egymástól. Mérete valamivel nagyobb a hagyományos pingpongasztalnál és a 2 térfél között rés van.

Ütő

Az ütő un. „kesztyűütő”, melynek nincs nyele, de mindkét felével lehet ütni. Mivel az ütő a kézre húzható, olyan, mintha kézfejjel ütnénk, így könnyebben lehet kontrollálni az ütést, mint a hagyományos pingpongnál.

Labda

A labda nagyobb, mint a pingpong labda, kb 9 cm átmérőjű. Anyaga szivacs vagy a vízben játszva felfújható gumilabda. A súlya kb 30 g, így a szabadban kisebb szélben is lehet vele játszani

SPLITT-PONG JÁTÉKSZABÁLYOK Adogatás

2 féle módon lehet adogatni. A hagyományos pingpongnak megfelelően lehet adogatni úgy, hogy egyszer a saját, majd az ellenfél térfelén pattan le a labda. A tollaslabdához hasonlóan is lehet adogatni, a labdát alulról megütve, úgy, hogy az csak ellenfél térfelén pattan Páros játék esetén az ellenfél jobb oldali térfelén kell, hogy pattanjon a labda. Adogatáskor a labda megütésének pillanatában a labdának az alapvonal meghosszabbított vonala mögött kell lennie
Amennyiben a labda adogatás közben hálót ér (necces), vagy csusza (az asztal élén pattan), akkor senkinek nem számít a pont, új adogatás következik. Amennyiben az ellenfél térfelét nem érinti az adogatás, akkor az pont az ellenfélnek.

Ütés

Miután a labda a térfelünkön maximum egyszer pattant, a pingponghoz hasonlóan kell visszaütni a labdát az ellenfél térfelére.
Lehet „röptézni” is, azaz nem fontos megvárni, hogy a térfelünkön lepattanjon a labda, kivéve az adogatásnál.

Játék menete

A hagyományos pingponghoz hasonlóan egy mérkőzés 2, 3 vagy 4 nyert játszmából áll. Egy játszmában 11 pontot kell elérni a győzelemhez, de legalább 2 különbséggel lehet csak nyerni. 2-szer az egyik, majd 2-szer a másik játékos adogat. Amennyiben 10-10 az állás utána már felváltva adogatnak a játékosok.

Az egyik játszmában az egyik a következőben a másik játékos kezdi az adogatást.

Két játszma között térfélcsere van. A döntő játszmában, amennyiben az egyik játékos elérte az 5 pontot, szintén térfélcsere van.

Amennyiben a labda az asztal élén pattan (csusza), és az ellenfél nem próbálja meg visszaütni (nem ér a labdához ütővel), akkor új labdamenet következik. Ezzel a csusza miatti, gyakorlatilag visszaadhatatlan labdákból nem származik előny. Az asztalhoz játék közben nem szabad hozzáérni. Amennyiben a játékos az asztalhoz ér, pont az ellenfélnek.

Páros játék esetén a párok felváltva ütnek a labdába.

Egy hozzászólás a “Splitt-Pong” bejegyzéshez

  1. Valovics Gyula szerint:

    Figyeljétek a honlapunkon és a Facebook-on meghirdetett SplitT-Pong bajnokságokat és gyertek játszani! Mindegyik asztaliteniszező élvezte eddig a játékot, különösen vízben játszva:https://www.youtube.com/watch?v=KxJ3bkFMbW4.
    De aki csak pingpong-ozott eddig, az is egyből megtanulta a SplitT-Pongot:https://www.youtube.com/watch?v=FwctKTMGelQ
    És itt lehet megnézni, hogyan játszanak teremben a válogatott edzők:https://www.youtube.com/watch?v=2Q0JjL0KxGM
    Várunk Minden ütős sportot szerető sporttársat! Gyula

Szólj hozzá!